Home>>In de media>>Mijn Amsterdam (Parool)

Mijn Amsterdam (Parool)

13 sep 2014
Mijn amsterdam parool

In het Parool worden elke week bekende Amsterdammers gevraagd naar 'hun' Amsterdam. Boris van der Ham (41), oud-D66-politicus en schrijver, is voor de tweede keer voorzitter van de jury van het Nederlands Theater Festival. Hij is geboren in Amsterdam, woonde in Nieuwkoop en Maastricht en keerde in 2002 weer terug naar Amsterdam.

Restaurant
“Szmulewicz in de Bakkerstraat bij het Rembrandtplein. Daar is het eten altijd goed, divers en betaalbaar.”

Café
Bar Brouw in de Ten Katestraat. Voor koffie. Of voor heel goed bier.”

Mijn buurt
“Ik woon sinds 2005 in de Kinkerbuurt. Toen ik hier kwam, was dat een grauwige buurt. Maar de buurt is aan het opkrabbelen. Met de nieuwe Hallen: een parel voor de stad.”

Dagelijkse boodschappen
“De Ten Katemarkt is nog een goede markt, met een bakker, een kaasboertje. Heel divers. De marktkooplieden zijn bikkels. De markt geeft een belangrijke energie aan de buurt.”

Favoriet veroermiddel
“Het pontje naar Noord. Daar heb ik melancholische herinneringen aan.”

Museum

“De Hermitage vind ik het meest gelukt van de drie ‘nieuwe’ musea. Ik bedoel het Rijks en het Stedelijk. Het is flexibel, met mooie afwisselende exposities. En het is prachtig gelegen.”

Amsterdam voor kinderen
“Mijn zoontje van bijna drie vindt de kinderboerderij Zimmerhoeve in de Schimmelstraat fantastisch. En ook de speeltuin bij het Groot Melkhuis in het Vondelpark.”

Favoriet hotel
“Ik zit vaak te schrijen in de lobby van Krasnapolsky. Ik heb er één keer geslapen. Op 1 januari 2005, nadat we een enorm oud- en nieuwfeest hadden gegeven. Ons huis was zo doorweekt van bierlucht en sigarettenrook dat we de volgende nacht in het Krasnapolsky gaan slapen.”

Standbeeld
“Rembrandt op het Rembrandtplein is zo slecht dat het grappig is. Het lijkt helemaal niet! Er zijn zo veel zelfportretten. Waarom heeft dat beeld dan een slanke neus en een pofbroek met sportsokken. Kan niet iemand een ander beeld maken voor dat plein, op basis van de zelfportretten?”

Beste plek om te relaxen
“De tuin van het Rijksmuseum.”

Met pek en veren de stad uit
“Klagers.”

Begraafplaats

“Vredenhof. Daar ligt mijn vader Floor van de Ham. Sinds 2007. Maar ik weet zelf nog niet of ik daar ook wil liggen."

Beste plek om te sporten
“Bij David Lloyd op de Overtoom. Ik hang er af en toe in de tpouwen, maar conditietraining vind ik stomvervelend. Maar heb net het spinnen ontdekt, dat werkt. ”

Een avond stappen met
“Bill O’Reilly en Ann Coulter, twee hele conservatieve Amerikaanse opiniemakers die altijd hele vreselijke dingen over Amsterdam zeggen. Om hen te laten zien hoe mooi Amsterdam is.”

Laatste keer de stad uit
“Ik was in Londen. Een fijne, drukke wereldstad. Ik zag er onder meer de voorstelling Shakespeare in love. Een fantastische ode aan toneel. En een ode aan de liefde.”

Favoriete Amsterdammer
“De geboren en getogen Amsterdammer Frits Bolkestein vind ik een van de meest inspirerende politici van de afgelopen 30 jaar. En je ziet hem nog bij menige voorstelling of debat in de zaal zitten."

Dieren in Amsterdam
“Soms zie je opeens een konijn lopen. Midden in de stad! Dat IS MAGISCH.”

Eerste keer in Amsterdam
“Ik ging vanuit Nieuwkoop als vijftienjarige vaak in Amsterdam naar het theater. Ik herinner me André van Duin in Carré, ontroerende Tsjechov-voorstellingen, Separation met Kees Brusse en Linda van Dijck en Spoken met Ellen Vogel. Haar interviewde ik later voor mijn boek 'De koning kun je niet spelen'. Een geweldige vrouw, die nog midden in het leven staat.”

Wil altijd nog
“Shakespeares 'Much Ado About Nothing' spelen in de Stadsschouwburg, het DeLaMar of Carré.”

Het Theaterfestival 2014
“De jury selecteerde elf voorstellingen, waaronder Anne. Ik vind dat ze het kenmerkend Amsterdamse verhaal over Anne Frank integer inzichtelijk hebben gemaakt voor jonge mensen. Het is interessant dat er een theater voor is gebouwd. Dat soort inactieven zijn belangrijk voor de stad Amsterdam. Anne maakte veel tongen los en is daarom al één van de meest belangwekkende producties van het afgelopen seizoen.”