Home>>Nieuws>>Boris on tour: Venlo

Boris on tour: Venlo

02 mrt 2012
Boris on tour venlo

D66Venlo kijkt terug op een geslaagde avond ‘Venlo studentenstad’. Onder leiding van Tweede Kamerlid Boris van der Ham zijn studenten over dit thema met elkaar in gesprek gegaan in de allereerste studentensociëteit van Venlo The Hub. Het motto van de avond was ‘voor studenten door studenten en de politiek mag luisteren’. Drie vragen stonden deze avond centraal. Allereerst de vraag: Is Venlo een studentenstad? Zo nee, waarom is Venlo dan geen studentenstad? En als Venlo geen studentenstad is, heeft Venlo wel de potentie om in de toekomst een echte studentenstad te worden?

Onder de bijna honderd aanwezigen waren veel studenten. Het waren niet alleen de in Venlo studerende studenten die aan het woord waren deze avond maar ook studenten uit Venlo die in bijvoorbeeld Maastricht of Nijmegen studeren en dus goed konden aangeven waarom Venlo in hun beleving geen studentenstad is.

"De beleving staat hierin centraal. Veel studenten vonden het lastig om aan te geven welke studentenvoorzieningen zij concreet missen in Venlo en verwijzen eerder naar een bepaalde sfeer die zou ontbreken. Die sfeer wordt gecreëerd door studenten zelf. Studenten die bijvoorbeeld uitgaan in Nijmegen delen een overkoepelende identiteit; wat zij gemeen hebben is dat zij allen in Nijmegen studeren maar dat de meeste van hun niet in Nijmegen is opgegroeid. In Venlo is dat anders omdat de studenten in de minderheid zijn. Als een studentenstad valt of staat bij het hebben van studenten dan is het dus zaak om meer hogere scholen en universiteiten aan te trekken. Vervolgens is het de taak van ondernemers en overheid om hierop in te spelen en de studenten aan Venlo te binden." Aldus Roberto Figueira.

D66Venlo is blij met de vele positieve reacties. Niet alleen waren de studenten erg te spreken over de informele sfeer waarbinnen ruimte was voor inhoudelijke discussie ook collegae uit het politieke veld gaven aan blij te zijn met het initiatief. Raadslid Frans Aerts (d66) "Deze avond krijgt zeker een vervolg. Deze studenten zijn van grote waarde voor de toekomst van Venlo."

D66Venlo wil Boris van der Ham en Twan Marien graag speciaal bedanken voor hun persoonlijke inbreng deze avond.

(tekst en foto afkomstig van de site van D66-Venlo)