Home>>Nieuws>>Kamermeerderheid steun D66-plan tegen discriminatie homoleraren -

Kamermeerderheid steun D66-plan tegen discriminatie homoleraren -

29 mei 2010
Kamermeerderheid steun d66 plan tegen discriminatie homoleraren

Een meerderheid van de huidige Tweede Kamer steunt een wetsvoorstel dat D66 gaat indienen om discriminatie van homoseksuele leraren en leerlingen door schoolbesturen te verbieden. D66 wil de zogeheten enkele-feitconstructie uit de Algemene Wet Gelijke Behandeling halen.

Scholen voor bijzonder onderwijs mogen geen medewerkers ontslaan of weigeren op grond van het 'enkele feit' dat iemand openlijk homo is of een homoseksuele relatie heeft, maar wel als er 'bijkomende omstandigheden' zijn. In de praktijk leidt dat soms tot problemen.

 

Zo werd een leraar in Emst in Gelderland vorig jaar op non-actief werd gesteld door het bestuur van een christelijke basisschool omdat hij een homoseksuele relatie had. In elk geval de PvdA, SP, VVD en GroenLinks spraken zaterdag tijdens een lijsttrekkersdebat van homobelangenorganisatie COC Nederland hun steun uit voor het wetsvoorstel van D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham om aan dergelijke praktijken een einde te maken.

 

Het kabinet gaf vorig jaar aan de gewraakte constructie in de wet wel te willen veranderen, maar op zo'n manier dat er in de praktijk niets zou veranderen. Uiteindelijk werd er geen besluit genomen en verklaarde de Tweede Kamer het onderwerp 'controversieel', waardoor het volgende kabinet ermee aan de slag moet. Voormalig minister Ronald Plasterk (homo-emancipatie) stelde eerder al dat de PvdA tijdens eventuele coalitieonderhandelingen na de verkiezingen duidelijke afspraken wil maken over het afschaffen van de omstreden wet.

Tot vreugde van D66 gaf ook PvdA-leider Job Cohen zaterdag aan achter het voorstel van Van der Ham te staan. D66-leider Alexander Pechtold is erg blij met de ruime steun. ''Na zeventien jaar is het gelukt om gelijke rechten voor ieder individu, ook homoseksuelen, weer een stapje dichterbij te brengen'', stelde hij. Van der Ham wil dat homo's de vrijheid hebben om als homo te leven.

Ze hoeven volgens hem de grondslag van een school niet volledig te onderschrijven. Wel moeten leraren de grondslag gewoon respectvol tegemoed treden. Van der Ham meent dat zijn voorstel ook recht doet aan de verschillende meningen over homoseksualiteit binnen orthodoxe geloofsgemeenschappen in Nederland.