Home>>Nieuws>>Membredeprijs 2013 voor Sheila Oroschin

Membredeprijs 2013 voor Sheila Oroschin

30 nov 2013
Membredeprijs 2013 voor sheila oroschin

Op 30 november werd voor de vierde keer de Membredeprijs uitgereikt. Boris van der Ham, tot vorig jaar voor D66 lid van de Tweede Kamer, reikte de prijs dit jaar uit aan Sheila Oroschin. De prijs is vernoemd naar de fameuze Limburgse verlichtingsdenker Membrede.

Na een openingswoord door de voorzitter van het Membrede Comité, Jan-Willem Bertens , hield Mieke Damsma, D66 wethouder in Maastricht, een lofrede waarin ze de bijzondere inzet van Oroschin benadrukte. Sheila Oroschin is de drijvende kracht achter ‘The Masters’ in Wyck, Maastricht. The Masters is een particulier initiatief opgezet voor ‘anders’ ontwikkelde jongeren. The Masters stelt zich ten doel om ‘anders’ ontwikkelde jongeren en jongvolwassenen maximaal te laten participeren in de maatschappij en te begeleiden naar een zo zelfstandig mogelijk bestaan.
 
De Membredeprijs is in 2007 ingesteld ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van D66 Maastricht en wordt eenmaal in de twee jaar uitgereikt. Hij is vernoemd naar de verlichte burger André Charles Membrede (1758-1831), die als Maastrichtenaar deel uitmaakte van het eerste parlement in Europa, de Conseil de Cinq–Cents (Raad van Vijfhonderd) in Parijs. D66 Maastricht ziet hem dan ook als één van die betrokken stadgenoten die, overtuigd van de rechten van de mens en de burger, geprobeerd hebben de burgers meer invloed te geven op het bestuur. D66 beschouwt hem daarom als één van haar politieke voorgangers.