Home>>Nieuws>>Onderwijshuisvesting. Wat te doen?

Onderwijshuisvesting. Wat te doen?

07 mrt 2012
Onderwijshuisvesting wat te doen

Een aantal brabantse afdelingen organiseerde op 7 maart een groot onderwijscongres over huisvesting. Moeten gemeenten onderwijsinstellingen de vrijheid geven zelf de huisvesting te organiseren? D66-Kamerlid Boris van der Ham was erbij.

Gemeenten dienen zorg te dragen voor de huisvesting van scholen. Via deze weg kan de gemeente enige invloed uitoefenen op de school en op de kwaliteit van de school. Veel scholen wensen dat het bedrag dat zij krijgen rechtstreeks naar hen over wordt gemaakt. Tijdens de bijeenkomst werden voorbeelden besproken waar dit goed, maar ook wanneer dit fout is gegaan in gemeenten.

De conclusie van de avond in Eindhoven was dat er goede controle moet blijven op de kwaliteit van de bestuurders. Van der Ham: "Schoolbesturen die bewijzen veel verantwoordelijkheid aan te kunnen moeten niet worden opgezadeld met allerhande lokale bemoeienis over schoolgebouwen. Als je er echter dreigt een potje van te maken, dan moet de gemeente kunnen ingrijpen. De kwaliteit van onderwijs, en de goede besteding van belastinggeld staan altijd hoger dan de onafhankelijkheid van een schoolbestuur."